2014-11-24

Tarta z brokułem, serem i szynką z indyka


Jestem wielkim łasuchem i uwielbiam eksperymentować w kuchni, zwłaszcza jeśli mam z kim i dla kogo. Tym razem, spontanicznie padło na ten przepis z lekką modyfikacją (akurat to było pod ręką). Nigdy wcześniej nie robiłam tarty, która by nie była słodka, poza tym te zmiany w przepisie... to zwiastowało klęskę, zgrzyt zębów. Eksperyment był ryzykowny, ale opłacało się! Wyszła przepyszna, syta, krucha... i zniknęła w trzy sekundy!

(Ostrzegam, zdjęcia robione na szybko, nie oddają tego, jak wyglądała i jak smakowała ta tarta)

 s k ł a d n i k i 

► ciasto kruche:
250 g mąki
1 łyżeczka soli morskiej
150 g masła (zimnego i twardego)
1 jajko
1 łyżka mleka

► nadzienie:
150 g kukurydzy
120 g brokuła
pokrojona w kostkę szynka z indyka

► masa jajeczna:
3 jajka
200 g śmietanki kremowej 30%
100 g kremowego serka (my mieliśmy zwyczajny, topiony)
 odrobina sosu sojowego i przypraw do smaku
+ ser żółty na wierzch (Według uznania)



p r z y g o t o w a n i e:

  • CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, posiekane masło oraz jajko. Dodać mleko i szybko (krótko) zagnieść gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyjąć ciasto z lodów, gdy uzyska lekko twardawą konsystencję. Rozwałkować, ułożyć w formie. Spód podziurawić lekko widelcem. Piec 15 minut. 
  • NADZIENIE: Brokuły ugotować na parze. Pokrojoną szynkę na chwilkę wrzucić na rozgrzaną patelnię. Odcedzić kukurydzę z zalewy.
  • MASA JAJECZNA: Do miski wbijamy jajka i miksujemy. Dodajemy serek i śmietankę i zmiksować. Następnie dodajemy przypraw do smaku, także sos sojowy. Po raz kolejny miksujemy. 
  • Łączymy masę jajeczną z nadzieniem i wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy tak ok. 20 minut, aż zetnie się masa. My dodatkowo na sam wierzch dodaliśmy odrobinę sera żółtego.

I to wszystko! Prosto, szybko i smacznie! Zakochałam się w tym przepisie i z pewnością będę testować go w całkiem innych kombinacjach smakowych. A co mi tam, do odważnych świat należy, jak mawiają :) 


Koniecznie dajcie znać jakie są Wasze ulubione przepisy na tarty (nie tylko te wytrawne!) :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Follow